Μια νέα παγκόσμια συνεργατική μελέτη επιβεβαίωσε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D, μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον κίνδυνο αναπνευστικής λοίμωξης. Πρόκειται για μια μετα-ανάλυση δεδομένων 25 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών. Η δημοσίευσή της έγινε στο BMJ (British Medical Journal) και συμπεριλάμβανε περισσότερους από 11.000 συμμετέχοντες.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η βιταμίνη D είναι κρίσιμη για την υγεία των οστών και των μυών». Δήλωσε ο Carlos Camargo του Τμήματος Επείγουσας Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, συγγραφέας της μελέτης.«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι επιπλέον βοηθά το σώμα μας να καταπολεμήσει την οξεία αναπνευστική λοίμωξη».
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Andrian Martineau από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου μελέτησε τα αποτελέσματα των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε δώδεκα χώρες. Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ οι παραδοσιακές μετά-αναλύσεις συγκρίνουν τις μέσες τιμές από όλους τους συμμετέχοντες σε κάθε μελέτη, η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε 11.321 περιστατικά δηλαδή ξεχωριστά κάθε συμμετέχοντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μιας ανάλυσης υψηλότερης ποιότητας από τις αρχικές μελέτες.
Σημαντική μείωση του κινδύνου αναπνευστικής λοίμωξης
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ημερήσια ή εβδομαδιαία λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D είναι ασφαλής. Όσοι έχουν μεγαλύτερη ανεπάρκεια της βιταμίνης, θα ωφεληθούν περισσότερο. Στα άτομα αυτά είχε ως αποτέλεσμα να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο αναπνευστικής λοίμωξης. Επίσης όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ευεργετικά αποτελέσματα από την τακτική πρόσληψη συμπληρώματος βιταμίνης D. Μάλιστα, εξάχθηκε το συμπέρασμα, πως η περιστασιακή χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης D δεν παρήγαγε σημαντικά οφέλη.
«Οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις είναι υπεύθυνες για εκατομμύρια επισκέψεις σε τμήματα έκτακτης ανάγκης στις Ηνωμένες Πολιτείες». Δήλωσε ο Carmago, ο οποίος είναι καθηγητής της ιατρικής έκτακτης ανάγκης στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.«Αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο σύστημα υγείας μας. Επιπλέον θα πρέπει να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για ενίσχυση των τροφίμων με βιταμίνη D, ειδικά σε πληθυσμούς με υψηλά επίπεδα ανεπάρκειας».