Plate of salad with cheese

Μια παρουσίαση στην επιδημιολογία και πρόληψη της American Heart Association  | Οι επιστημονικές συνεδρίες του 2019 για τον τρόπο ζωής και την καρδιομεταβολική υγεία  αποκάλυψαν μια συσχέτιση μεταξύ της κανονικής κατανάλωσης ελαιολάδου και της μείωσης της δραστηριότητας των αιμοπεταλίων σε μια μελέτη για τους υγιείς, παχύσαρκους ενήλικες που διατρέχουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων.  Η αυξημένη ενεργοποίηση αιμοπεταλίων αυξάνει τον σχηματισμό θρόμβων αίματος, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος.

“Από τις γνώσεις μας, αυτή είναι η πρώτη μελέτη για την εκτίμηση των επιπτώσεων της διατροφικής σύνθεσης, ειδικότερα του ελαιολάδου, στη λειτουργία των αιμοπεταλίων σε παχύσαρκους ασθενείς”, δήλωσε ο ερευνητής Ruina Zhang, BS, φοιτητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).

Η παρούσα μελέτη περιελάμβανε 63 μη διαβητικά άτομα χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο που ήταν μέρος μιας ευρύτερης προοπτικής μελέτης της λειτουργίας των αιμοπεταλίων στην παχυσαρκία.  Οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο σχετικά με το διαιτολόγιο έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα της πρόσληψης ελαιολάδου.  Η ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων αξιολογήθηκε με κυτταρομετρία ροής.

Μεταξύ των ατόμων των οποίων η κατανάλωση ελαιολάδου εμφανίστηκε μία φορά ή λιγότερο ανά εβδομάδα, η ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων ήταν σημαντικά υψηλότερη από το επίπεδο ενεργοποίησης που σχετίζεται με την κατανάλωση ελαιολάδου μία έως τρεις φορές την εβδομάδα.  Η κατανάλωση ελαιολάδου τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα συνδέθηκε με ένα ακόμη μεγαλύτερο όφελος.

“Τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλου καρδιαγγειακού επεισοδίου, ακόμη και αν δεν έχουν διαβήτη ή άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία”, σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Sean P. Heffron, MD,  MSc, ο οποίος είναι βοηθός καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής της NYU και στο Κέντρο για την Πρόληψη της Καρδιαγγειακής Νόσου της Νέας Υόρκης. “Η μελέτη μας δείχνει ότι η επιλογή της κατανάλωσης του ελαιόλαδου μπορεί να έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στη τροποποιήση αυτού του κίνδυνου, μειώνοντας πιθανώς την απειλή ενός παχύσαρκου ατόμου  με καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. “