Μήπως πίνετε πολύ ανθρακούχο νερό;

3147
A glass of sparkling water with lime

Δεν είναι μυστικό ότι όλοι χρειαζόμαστε νερό για να επιβιώσουμε. Ωστόσο πολλοί αντικαθιστούν το κανονικό νερό με κάτι λίγο πιο αφρώδες – το γνωστό σε όλους μας ανθρακούχο νερό. Το οποίο δεν πρέπει να συγχέεται με το ανθρακούχο μεταλλικό νερό ή τη σόδα. Επομένως, … είναι αυτή η συνήθεια εντάξει; Είμαστε καλοί με το σώμα μας πίνοντας ανθρακούχο νερό; Ή μήπως πρέπει να το περιορίσουμε και να επιλέξουμε απλό νερό;

Tο ανθρακούχο νερό είναι διαφορετικό από το κανονικό νερό

Το απλό ανθρακούχο νερό είναι απλά νερό με προστιθέμενο αέριο διοξείδιο του άνθρακα. Όταν διοξείδιο του άνθρακα προστίθεται, είναι αυτό που του δίνει τις φυσαλίδες που οι άνθρωποι απολαμβάνουν τόσο πολύ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή είναι η συνταγή για το απλό ανθρακούχο νερό. Η σόδα είναι παρόμοια, αλλά συχνά έχει πρόσθετα μεταλλικά άλατα όπως διττανθρακικό νάτριο, κιτρικό νάτριο, φωσφορικό δινάτριο και χλωριούχο νάτριο. Το ανθρακούχο μεταλλικό νερό είναι επίσης ελαφρώς διαφορετικό. Περιέχει φυσικά μεταλλικά στοιχεία και οι φυσαλίδες μπορούν να είναι φυσικές ή τεχνητά προστιθέμενες. Επιπρόσθετα, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να προστεθούν γεύσεις και γλυκαντικά σε οποιαδήποτε από τα παραπάνω. Γι ‘αυτό, πάντα συστήνεται η ανάγνωση της ετικέτας στην συσκευασία του νερού για να ξέρετε ακριβώς τι πραγματικά πίνετε.

Ξαφνική αύξηση της δημοτικότητας του ανθρακούχου νερού

Η τρέχουσα τάση γύρω από το ανθρακούχο νερό είναι ένα καλό σημάδι ότι οι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους των αναψυκτικών. Τα αναψυκτικά συνδέονται με αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, καρκίνο, μαθησιακές δυσκολίες και πολλά άλλα. Το ανθρακούχο νερό μπορεί να προσφέρει αντίστοιχη αίσθηση στο στόμα αλλά και το στομάχι. Χωρίς μάλιστα τις τρελές ποσότητες ζάχαρης ή τα νευροτοξικά τεχνητά γλυκαντικά που βρίσκονται σε κάποια αναψυκτικά. Δεδομένου ότι μπορεί να ικανοποιήσει μια λαχτάρα για κάτι αφρώδες με μηδενικές θερμίδες (όταν επιλέγουμε το σωστό προϊόν), έχει γίνει συνήθεια όλων όσων έχουν συνειδητοποιήσει πως ποτά, όπως τα περισσότερα αναψυκτικά, το μόνο που παρέχουν είναι κενές θερμίδες.

Είναι τελικά πραγματικά καλό; Είναι τόσο ενυδατικό όσο το κανονικό νερό;

Τίποτα δεν είναι τόσο καλό για τον άνθρωπο όσο το κανονικό καθαρό φιλτραρισμένο νερό. Είναι κάτι που κάθε κύτταρο του σώματος μας χρειάζεται. Μας επιτρέπει να χωνεύουμε το φαγητό και να λαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα μας. Να εξαλείφουμε τις τοξίνες, να διατηρούμε τις προστατευτικές βλεννώδεις μεμβράνες και γενικά είναι μέρος τόσων άλλων βασικών λειτουργιών για την υγεία μας. Εάν πίνετε απλό ανθρακούχο νερό, είναι τεχνικά τόσο ενυδατικό όσο το νερό (και δεν είναι τόσο κακό όσο τα αναψυκτικά). Ωστόσο, δεν είναι τόσο καλό όσο το καθαρό φιλτραρισμένο νερό. Γιατί; Διότι, επί της ουσίας, είναι πολλές φορές άγνωστη η ποιότητα του νερού που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του.

Τα ανθρακούχα νερά με πρόσθετες γεύσεις είναι μια άλλη ιστορία – ακόμη και τα αρώματα που χαρακτηρίζονται ως “φυσικά” δεν διαφέρουν χημικά από εκείνα που φέρουν την ένδειξη “τεχνητά”. Σημαίνει απλά ότι προέρχονται από εδώδιμες ουσίες αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ επεξεργασμένες και δεν προσφέρουν θρεπτική αξία. Και οποιαδήποτε πρόσθετα γλυκαντικά ή τεχνητά γλυκαντικά πρέπει πάντα να αποφεύγονται.

Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να δίνετε προσοχή στο πώς αισθάνεστε. Οι άνθρωποι με ευαίσθητα πεπτικά συστήματα, όπως αυτοί με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να είναι επιρρεπείς σε φούσκωμα του στομάχου και αέρια του εντέρου από τις φυσαλίδες του ανθρακούχου νερού. Υπήρξε μάλιστα μια μικρή μελέτη που έδειξε ότι το ανθρακούχο νερό μπορεί να είναι υπεύθυνο σε μερικές περιπτώσεις για την αύξηση της γκρελίνης, της ορμόνης πείνας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Γενικά αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να ελέγξουμε τέτοιους συσχετισμούς, το κανονικό καθαρό νερό είναι πάντα το ασφαλέστερο για την υγεία μας.

Είναι το ανθρακούχο νερό επιβλαβές για το σμάλτο των δοντιών μας;

Λίγο πολύ, όλοι έχουμε ακούσει τις σχετικές φήμες… Ωστόσο όσο το ανθρακούχο νερό είναι απλά ανθρακούχο νερό αυτό δεν ισχύει!. Η συγκεκριμένη φήμη υπήρξε μια μεγάλη ανησυχία για τους λάτρεις του ανθρακούχου νερού και έχει ακυρωθεί σε αρκετές μελέτες πλέον. Οποιοσδήποτε ανθρακούχο νερό με κιτρικό οξύ ή ζάχαρη, όμως, μπορεί να συμβάλει στη διάβρωση του σμάλτου και πρέπει να αποφευχθεί.

Η πολύ συχνή κατανάλωση (συχνότερη από την κατανάλωση κανονικού νερού) είναι αποδεκτή;

Εγείρεται το ερώτημα εάν είναι εντάξει αν κάποιος συνηθίζει να πίνει περισσότερο ανθρακούχο νερό από ότι κανονικό νερο.; Πρέπει να σταματήσει με τις φυσαλίδες για λίγο και να εστιάσει στο κανονικό νερό;

Το κανονικό καθαρό νερό θα είναι πάντα το καλύτερο, διότι είναι αυτό το συστατικό που τα σώματά μας έχουν σχεδιαστεί να χρησιμοποιούν. Με αυτό ως δεδομένο, αν σας είναι δύσκολο να πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα και το απλό ανθρακούχο νερό σας βοηθά στην πρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας, το ανθρακούχο νερό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο. Γενικά, η εστίαση πρέπει να γίνεται στο απλό καθαρό νερό όσο το δυνατόν περισσότερο και να απολαμβάνουμε το απλό ανθρακούχο νερό σαν ένα αφέψημα μια στο τόσο για να αντικαθιστούμε τα πιο επιβλαβή ποτά όπως τα αναψυκτικά ή οι μη φυσικοί χυμοί φρούτων. Εναλλακτικά προτείνεται να το αντικαταστήσετε στη ρουτίνα σας για να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ.

Τελικά ποια η διαφορά μεταξύ σόδας, απλού ανθρακούχου νερού και μεταλλικού ανθρακούχου νερού.

Η σόδα, το απλό ανθρακούχο νερό και το μεταλλικό ανθρακούχο νερού όλα περιέχουν φυσαλίδες αέριου διοξειδίου του άνθρακα που αιωρούνται εντός του υγρού, αλλά είναι τα άλλα πρόσθετα που καθορίζουν τις διαφορές τους.

  • Σόδα: Η σόδα είναι απλό νερό με πρόσθετα μεταλλικά στοιχεία και διαλυμένα στερεά, συνήθως διττανθρακικό νάτριο, κιτρικό νάτριο, φωσφορικό δινάτριο. Πιο σπάνια έχει ως πρόσθετο χλωριούχο νάτριο. Το ανθρακικό, αντί να προϋπάρχει με φυσικό τρόπο, προστίθεται τεχνητά. Η γεύση της σόδας μπορεί να κυμαίνεται από πρακτικά άγευστη μέχρι ελαφρώς αλμυρή ή πικρή. Η έλλειψη έντονης γεύσης είναι που την καθιστά καλή επιλογή ως πρόσθετο αφρώδες συστατικό σε κάποια κοκτέιλ, λεμονάδες ή χυμούς.
  • Απλό ανθρακικό νερό: Είναι το νερό που έχει απλά ανθρακικό, αλλά (συνήθως) στερείται μεταλλικών στοιχείων. Ορισμένες ποικιλίες είναι αρωματισμένες με φρουτώδεις ουσίες ή έλαια, και προορίζεται για να καταναλώνεται σκέτο. Αν και δεν έχει τον γευστικό τόνο που δίνουν τα μεταλλικά στοιχεία στην σόδα, αποτελεί ένα αποδεκτό συστατικό για την παρασκευή ποτών όταν απαιτείται ένα άγευστο αφρώδες συστατικό.
  • Μεταλλικό ανθρακούχο νερό: Το μεταλλικό ανθρακούχο νερό προέρχεται συνήθως από μια φυσική πηγή. Μπορεί να είναι και φυσικά ανθρακούχο, ανάλογα με την πηγή. Όπως το λέει και το όνομά του, υπάρχουν μεταλλικά στοιχεία, αν και ο τύπος και η ποσότητα των διαλελυμένων στερεών μεταλλικών στοιχείων διαφέρουν από μάρκα σε μάρκα. Το μεταλλικό νερό συνήθως καταναλώνεται συνήθως από μόνο του, καθώς η γεύση που προσδίδεται από όλα τα μέταλλα (όπως το μαγνήσιο, το κάλιο και το ασβέστιο) μπορεί να αποσπά την προσοχή σε ένα κοκτέιλ.