Fish Oil Capsules

Ένα άρθρο που εμφανίζεται στις 18 Ιανουαρίου 2019 στο Menopause. Το περιοδικό της Βρετανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής. Αναφέρει τα ευρήματα των ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία. Σχετικά με τη σχέση που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D και τα χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης αίματος στις γυναίκες. Τα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

«Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των οστών». Σημειώνουν οι συγγραφείς Tania Valladares, MSc και οι συνεργάτες. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα υψηλότερο επίπεδο ορού της 25-υδροξυβιταμίνης D σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, επειδή παρέχει καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, πιθανώς προάγοντας μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και επίσης από τη βελτίωση της λειτουργίας των παγκρεατικών β-κυττάρων.» Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση της πιθανής συσχέτισης της επάρκειας 25-υδρόξυ βιταμίνης D και της γλυκόζης.

Σχετικά με τη μελέτη.

Η μελέτη περιλάμβανε 680 γυναίκες ηλικίας 35 έως 74 ετών. Των οποίων τα δείγματα άιματος νηστείας αναλύθηκαν για τα επίπεδα γλυκόζης και 25-υδροξυβιταμίνης D. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μικρότερα από 30 νανογραμμάρια ανα χιλιοστόλιτρο  (ng/mL) ανιχνεύθηκαν στο 65,4% των συμμετεχόντων.

Η ύπαρξη ενός επιπέδου βιταμίνης D μικρότερου των 30ng/mL συσχετίστηκε με 29% μεγαλύτερο κίνδυνο να έχει επίπεδο γλυκόζης αίματος 100mg/dL. Σε σύγκριση με το να έχει υψηλότερο επίπεδο βιταμίνης. Παρόλο που μόνο το 3.5% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι χρησιμοποιεί συμπληρώματα βιταμίνης D. Αυτή η ομάδα ήταν λιγότερο πιθανό να έχει υψηλά επίπεδα γλυκόζης από εκείνους που δεν χρησιμοποίησαν συμπληρώματα βιταμίνης D.

«Αν και δεν έχει αποδειχθεί κάποια αιτιακή σχέση. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.». Σχολίασε η Δρ. JoAnn Pinketron η οποία είναι εκτελεστική διευθυντής της Βρετανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής. «Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, αλλά χρειάζονται ακόμα μελέτες παρέμβασης».