Οι δύο μεγαλύτεροι κίνδυνοι αυτή τη στιγμή είναι η εσφαλμένη πεποίθηση ό,τι δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης και να φοβόμαστε ό,τι αν κολλήσουμε τον ιό, η αποκατάσταση θα είναι δύσκολη. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την εξάπλωση της λοίμωξης. Ταυτόχρονα μπορούμε να να βελτιώσουμε την πιθανότητα μιας ηπιότερης εξέλιξης στην περίπτωση μόλυνσης.

Είναι κρίσιμο να ακούμε τις οδηγίες της πολιτείας και των λειτουργών της δημόσιας υγείας. Οι κανόνες και η σχετική νομοθεσία πρέπει να τηρούνται ευλαβικά. Ο κορονοϊός θέτει μια πολύ σοβαρή πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά οποιασδήποτε χώρας. Κανείς δεν πρέπει να επιδιώκει, αυτή η πίεση να μεταφερθεί και σε αυτόν. Όλοι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στην καθημερινότητα μας.

Τα άτομα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες, απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη, υποστήριξη οξυγόνου και εντατική θεραπεία είναι τα ακόλουθα:

  • Άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών,
  • Άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας (διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, ασθένεια των πνευμόνων),
  • Άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα,
  • και άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι νέοι ενήλικες είναι πιο πιθανό να έχουν πιο ήπια συμπτώματα. Αλλά μπορούν να διασπείρουν τον ιό σε άλλους, με αποτέλεσμα την ταχεία εξάπλωση της νόσου στην κοινότητα. Η ταχεία εξάπλωση του ιού είναι αυτή που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για τα συστήματα υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε πολλές χώρες η ανάγκη μονάδων εντατικής θεραπείας και αναπνευστήρων υπερβαίνει τις διαθέσιμες. Τα νοσοκομεία είναι συγκλονισμένα, και η κατάσταση αυτή οδηγεί στην πλημμελή υποστήριξη όλων των νέων κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται.

Πρακτικές Αντιμετώπισης

Η πολιτεία παρακολουθεί τον αριθμό των νέων κρουσμάτων σε καθημερινή βάση. Εάν παρατηρηθεί εξάπλωση, οι εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας θα χρησιμοποιήσουν ολοένα και πιο αυστηρούς περιορισμούς για να σταματήσουν την εξάπλωση. Αυτό θα γίνει για να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία.

Παρατηρείται κατά περιπτώσεις ότι είναι δύσκολο να αγοράσει κάνεις υλικά καθημερινής χρήσης (π.χ. αντισηπτικά ) λόγω της αυξημένης ζήτησης. Το φαινόμενο των άδειων ραφιών έχει το ανάλογο του στα νοσοκομεία στις περιπτώσεις έξαρσης από την αντίθετη πλευρά. Τι συμβαίνει όταν η αυξημένη ζήτηση για κρεβάτια εντατικής θεραπείας και αναπνευστήρες έχει υπερβεί την διαθεσιμότητα; Αυτό που συμβαίνει π.χ στην Ιταλία (Μάρτιος 2020). Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των εμπειρογνωμόνων υγείας ώστε να μην έχουμε αυτών των ειδών τις ελλείψεις στις κοινότητες μας.

Υπάρχουν πρόσθετα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε άμεσα, τα οποία μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε πως οφείλετε να συμβουλεύεστε τον προσωπικό σας γιατρό για όλα τα σχετικά ζητήματα. Ορίστε λοιπόν μέτρα που θα βελτιώσουν την αντοχή σας και θα αυξήσουν την πιθανότητα ήπιας εξέλιξης σε περίπτωση μόλυνσης.

8 Συμβουλές για μείωση πιθανότητας πρόσληψης

  1. Αποφύγετε όλα τα μη αναγκαία ταξίδια και τις μη ουσιαστικής σημασίας συνατήσεις.
  2. Βελτιώστε την ποιότητα διατροφής σας, αφαιρώντας τα πρόσθετα σάκχαρα και ζυμαρικά. Μια δίαιτα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη απορροφά πολύ γλυκόζη (ζάχαρη) στην κυκλοφορία του αίματος σας, η οποία μειώνει την αποτελεσματικότητα των κυττάρων σας που σας προστατεύουν από τις ασθένειες. Δώστε έμφαση στη διατροφή με λαχανικά και κρέας (όσπρια και σπόροι χωρίς γλουτένη για χορτοφάγους και vegan) και απαλλαγείτε από τα γλυκά επιδόρπια.
  3. Αποκτήστε ένα σωστό ωράριο ύπνου, κατά προτίμηση 7 έως 9 ώρες. Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι έτοιμα για την καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων. Η στέρηση ύπνου καταστέλλει την έμφυτη ικανότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να ενεργεί ως πρώτη γραμμή άμυνας.
  4. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό έντονα για 20 δευτερόλεπτα και αποφύγετε τις χειραψίες για να ελαχιστοποιήσετε την εξάπλωση του ιού.
  5. Πλύνετε τη μύτη σας με φυσικό ορό ή κάποιο ειδικότερο διάλυμα, που καθαρίζει το ρινικό ιστό και μειώνει την ικανότητα του ιού να παραμένει.
  6. Να ελέγχετε τη θερμοκρασία σας. Αν είναι πάνω από 37.7 βαθμούς Κελσίου, επικοινωνήστε με τον προσωπικό σας ιατρό.
  7. Μείνετε στο σπίτι αν αρρωστήσετε. Αν αναπτύξετε βήχα, πονόλαιμο και ρινική καταρροή, μην πάτε στη δουλεία ή σε δημόσια μέρη, που μπορεί εξαπλώσετε την ασθένεια. Να θυμάστε πως στις ομάδες υψηλού κινδύνου η λοίμωξη μπορεί να είναι θανατηφόρα.
  8. Ελέγξτε το επίπεδο βιταμίνης D. Εάν το επίπεδο βιταμίνης D είναι κάτω από 20 ng/ml, έχετε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Ακόμη και σε επίπεδα κάτω από 40 ng/ml, ο κίνδυνος για μια ευρεία ποικιλία προβλημάτων υγείας αυξάνεται. Αν τα επίπεδα σας είναι χαμηλά, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να αυξήσετε αυτά τα επίπεδα και να φτάσετε στο βέλτιστο εύρος.