vitamin_D_covid19
vitamin_D_covid19

Είναι γνωστές οι θετικές επιδράσεις της βιταμίνης D στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων. Όμως η κυριότερη απορία που έχει δημιουργηθεί κατά την περίοδο της πανδημίας είναι κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D για καταπολέμηση του κορονοϊού.

Η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Διατροφή και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Φροντίδας (National Institute of Health and Care Excellence – NICE) έχουν πραγματοποιήσει μια ταχεία ανασκόπηση των στοιχείων σχετικά με αυτό.

Ποια είναι η συμβουλή;

Με όλο και περισσότερους ανθρώπους να βρίσκονται σε καραντίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγο των περιοριστικών μέτρων. Είναι πολύ πιθανό ορισμένοι να έχουν στερηθεί τη βιταμίνη D. Αυτό συμβαίνει γιατί κανονικά πολλοί από εμάς παίρνουμε τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης D κατά την έκθεση στον ήλιο.

Το NHS λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης 10 μικρογραμμαρίων βιταμίνης D την ημέρα σε περίπτωση που περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα σε εσωτερικούς χώρους.

Οι κυβερνήσεις της Σκωτίας και της Ουαλίας και η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Βόρειας Ιρλανδίας εξέδωσαν παρόμοιες συμβουλές κατά το lockdown. Πριν από την πανδημία, οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ήδη ενημερωθεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο.

Η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας συνιστά την λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D καθ’όλη τη διάρκεια του έτους εάν:

  • Δεν βρίσκεστε συχνά σε εξωτερικούς χώρους.
  • Ζείτε σε οίκους φροντίδας.
  • Φοράτε συνήθως ρούχα τα οποία καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του δέρματος σας όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους.

Γιατί χρειαζόμαστε τη βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για υγιή οστά, δόντια και μυς. Η έλλειψη αυτής  μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες των οστών. Μερικές από αυτές είναι η ραχίτιδα (στα παιδιά) αλλά και η οστεομαλάκυνση.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η βιταμίνη D ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D βοηθούν όταν έχουμε κοινά κρυολογήματα και γρίπη. Άλλα τα στοιχεία από την έρευνα δεν είναι αρκετά.

Μπορεί να σταματήσει τον κορονοϊό;

Μια ανασκόπηση της έρευνας της NICE υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D βοηθάει στην καταπολέμηση του κορονοϊού.

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να έχει ευρύτερα οφέλη για την υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας τέτοια ώστε να διατηρεί τους ανθρώπους όσο το δυνατόν πιο υγιείς διατροφικά.

Μερικοί ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και με το εάν κάποιος μολυνθεί από κορονοϊό. Αλλά υπάρχουν και άλλοι υποκείμενοι παράγοντες κινδύνου, όπως οι καρδιακές παθήσεις για παράδειγμα. Αυτοί είναι πιο συνηθισμένοι στους ασθενείς κορονοϊού. Έτσι αυτό το γεγονός καθιστά δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Ο καθηγητής Jon Rhodes, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, λέει ότι η βιταμίνη D έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει την ανασολογική απόκριση του οργανισμού στους ιούς.

Αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό σε ασθενείς με βαριά μορφή κορονοΪού οι οποίοι έχουν υποστεί σοβαρή πνευμονική βλάβη. Η βλάβη αυτή μπορεί να προκληθεί από φλεγμονώδη κατάσταση ως απόκριση στον ιό. Υποστηρίζει ο καθηγητής. Ωστόσο απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα.