Κατά την κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (LCD-Low Calorie Diets ή LFD-Low Fat Diets).Πρέπει να δίνεται ιδαίτερη έμφαση στην ποιότητα της διατροφής. H υγιεινή διατροφή είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου. Σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη από τους ερευνητές του Harvard Τ.Η. Σχολή Chan Δημόσιας Υγείας.
Οι άνθρωποι που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή, γεμίζοντας τα πιάτα τους με δημητριακά ολικής αλέσεως, μη αμυλούχα λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς, είχαν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν ακολουθούσαν κάποια δίαιτα. Από την άλλη, οι άνθρωποι που ακολουθούσαν μη υγιείς LCD ή LFD δίαιτες. Συμπεριλαμβανομένων των υψηλών ποσοτήτων υδατανθράκων χαμηλής ποιότητας, ζωικών πρωτεϊνών και κορεσμένων λιπαρών, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με άτομα που δεν ακολουθούσαν αυτές τις δίαιτες.
Η ποιότητα των μακροθρεπτικών συστατικών.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν σαφώς ότι η ποιότητα και όχι η ποσότητα των μακροθρεπτικών ουσιών στη διατροφή μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία μας». Δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Zhilei Shan, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής.«Η συζήτηση σχετικά με τις συνέπειες της δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι εν πολλοίς αμφισβητήσιμη, εκτός εάν οι τροφικές πηγές λιπών ή υδατανθράκων είναι σαφώς καθορισμένες».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στις 21 Ιανουαρίου στη JAMA Internal Medicine.
Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι διάφοροι τύποι υδατανθράκων και λιπών έχουν ποικίλες επιπτώσεις στον κίνδυνο των ασθενειών και της υγείας. Για παράδειγμα, οι χαμηλής ποιότητας υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί ή τα δημητριακά που έχουν γλυκαντικά και ζάχαρη, μπορούν να προκαλέσουν αιχμές στο σάκχαρο του αίματος που μπορεί να συνεισφέρουν στην δημιουργία αντίστασης στην ινσουλίνη και σε άλλα μεταβολικά προβλήματα. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το κόκκινο κρέας και το βούτυρο, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη γνωστή έρευνα των συσχετίσεων μεταξύ δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και λιπαρά και θνησιμότητας που λαμβάνει υπόψη την ποιότητα των μακροθρεπτικών συστατικών.
Τα στατιστικά της έρευνας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 37.233 ενήλικες ηλικίας 20 ετών και άνω που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής στις Η.Π.Α από το 1999 έως το 2014. Οι δίαιτες των συμμετεχόντων βαθμολογήθηκαν με βάση την κατανάλωση λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.
Διαπίστωσαν ότι η ποιότητα των μακροθρεπτικών συστατικών δεν ελήφθη υπόψη, οι δίαιτες LCD και LFD δεν επηρέασαν τη θνησιμότητα. Αλλά όταν εξέτασαν εάν οι άνθρωποι σε αυτές τις δίαιτες έδιναν έμφαση στους υψηλής ποιότητας υδατάνθρακες και στα λίπη, προέκυψαν διαφορές.
Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έτρωγαν δίαιτες LCD(Low Calorie Diet). Oι άνθρωποι που έτρωγαν τις υγιέστερες LCD ήταν 27% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα. Ενώ οι άνθρωποι που ακολουθούσαν τις πιο ανθυγιεινές LCD αύξησαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 16%.
Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έτρωγαν δίαιτες LFD(Low Fat Diet). Oι άνθρωποι που έτρωγαν τις υγιέστερες LFD ήταν 27% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα. Ενώ οι άνθρωποι που ακολουθούσαν τις πιο ανθυγιεινές LFD αύξησαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 12%.