orange
orange

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2019 στο περιοδικό Nutrients αποκάλυψε έναν προστατευτικό ρόλο που έχει η βιταμίνη C. Πρόκειται για ένα απο τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά. Τα οποία έχουν θεωρηθεί ότι παρέχουν κάποιο επίπεδο προστασίας από την οξειδωτική βλάβη που εμπλέκεται στην παθολογία της νόσου του Alzheimer. Καθώς και τη γενική γνωστική υποβάθμιση της φυσιολογικής γήρανσης

Η σχετική έρευνα

Στη μελέτη εκτέθηκαν πειραματόζωα σε D-γαλακτόζη. Ένα σάκχαρο που εμφανίζεται σε μερικά τρόφιμα το οποίο έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί γήρανση του εγκεφάλου μέσω της συσσώρευσης οξειδωτικού στρες. Εκατόν οκτώ ποντίκια χωρίστηκαν για να λάβουν υποδερμική D-γαλακτόζη ή να μην λάβουν D-γαλακτόζη για 10 εβδομάδες. Αρχίζοντας την έβδομη εβδομάδα. Τα μισά από τα ζώα σε κάθε ομάδα έλαβαν υψηλή δόση βιταμίνης C από το στόμα για τέσσερις εβδομάδες.

Ενώ τα ποντίκια που έλαβαν D-γαλακτόζη παρουσίασαν μείωση της γνωστικής λειτουργίας και μειωμένη νευρογένεση στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. (Περιοχή που σχετίζεται με τη μνήμη). Τα ζώα που έλαβαν βιταμίνη C δεν έδειξαν μείωση της νευρογενέσεως του ιππόκαμπου. Η οποία αποδόθηκε σε βελτιώσεις στον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, στην νευρωνική διαφοροποίηση και την νευρωνική ωρίμανση. Επιπλέον, η βιταμίνη C συσχετίστηκε με την προστασία έναντι της αυξημένης ρύθμισης των φλεγμονωδών παραγόντων και της μείωσης της ρύθμισης των αντιοξειδωτικών υπεροξειδίων δισμουτάσης (SOD) 1 και 2, της σιρτίνης 1 και άλλων παραγόντων στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Τα ζώα που έλαβαν βιταμίνη C παρουσίασαν επιπλέον αυξημένη λειτουργία μνήμης εξαρτώμενη από τον ιππόκαμπο.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς Sung Min Nam του Πανεπιστημίου Konkuk της Κορέας και τους συναδέλφους του. Η μείωση στην παραγωγή των αντιοξειδωτικών ενζύμων SOD1 και SOD2 θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για την αύξηση του οξειδωτικού στρες που σχετίζεται με τη D-γαλακτόζη.

“Τα ευεργετικά αποτελέσματα που προκαλούνται από το ασκορβικό οξύ στην γήρανση του εγκεφάλου μπορούν να επιτευχθούν με διάφορους μηχανισμούς. Συμπεριλαμβανομένης της προαγωγής της νευρογένεσης και της συναπτικής πλαστικότητας, της αύξησης σε ενδογενή αντιοξειδωτικά, της εξασθένησης της νευροφλεγμονής και της ενισχυμένης εμφάνισης του Sirt1, caveolin-1 και του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται απο τον εγκέφαλο, στον ιππόκαμπο που έχει εξασθενήσει από την D-γαλακτόζη”. “Αυτοί οι μηχανισμοί μπορεί να αντιπροσωπεύουν την επακόλουθη λειτουργική βελτίωση της μνήμης που εξαρτάται από τον ιππόκαμπο. Επομένως, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το ασκορβικό οξύ είναι ένας χρήσιμος παράγοντας κατά της γήρανσης του εγκεφάλου. ”