fresh-orange-juice

Η βιταμίνη C είναι μια απαραίτητη βιταμίνη, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα μας δεν μπορεί να την παράγει. Ωστόσο, φαίνεται να έχει ιδαίτερα σημαντικό ρόλο στην υγεία του σώματός μας αλλά και να έχει συνδεθεί με εντυπωσιακά οφέλη για την συνολική μας υγεία.

Πρόκειται για ένα υδατοδιαλυτό το οποίο βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Μερικά από αυτά είναι τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα ακτινίδια, οι πιπεριές, το μπρόκολο και το σπανάκι. Η συνιστάμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C είναι 75 mg για τις γυναίκες και 90 mg για τους άνδρες.

Αν και συνήθως συνιστάται η βιταμίνη C να λαμβάνετε από τις τροφές, πολλοί είναι εκείνοι που στρέφονται σε συμπληρώματα διατροφής για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε βιταμίνες. Στη συνέχεια ακολουθούν μερικά απο τα πιο σημαντικά οφέλη που φαινεται να συνδέονται άμεσα με την πρόσληψη βιταμίνης C.

Μειώνει τον κίνδυνο χρόνιας νόσου.

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο μπορεί να ενισχύσει τις φυσικές άμυνες του σώματος μας. Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κάνουν προστατεύοντας τα κύτταρα από επιβλαβή μόρια τα οποία ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Όταν οι ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται, μπορούν να δημιουργήσουν μια κατάσταση γνωστή ως οξειδωτικό στρες. Η κατάσταση αυτή φαίνεται να έχει συνδεθεί με πολλές χρόνιες ασθένειες.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων βιταμίνης C μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα μας έως και 30%. Αυτό βοηθά τις φυσικές άμυνες του οργανισμού να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή.

Βοηθάει στη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν ίσως την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Πολλοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνων καρδιακών παθήσεων. Τέτοιοι παράγοντες είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης και τα χαμηλά επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης.

Η βιταμίνη C βοηθάει στη μείωση αυτών των παραγόντων κινδύνου με συνέπεια τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα και βοηθάει στην πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας

Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που προσβάλλει περίπου το 4% των Αμερικανών ενηλίκων. Είναι αρκετά οδυνηρό και περιλαμβάνει φλεγμονή των αρθρώσεων. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή παρουσιάζουν πρήξιμο και ξαφνικές κρίσεις πόνου.

Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται όταν υπάρχει υπερβολικό ουρικό οξύ στο αίμα. Το ουρικό οξύ είναι ένα απόβλητο προϊόν που παράγεται από τον οργανισμό. Σε υψηλά επίπεδα μπορεί να κρυσταλλωθεί και να εναποτεθεί στις αρθρώσεις.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του ουρικού οξέος στο αίμα και ως εκ τούτου να προστατεύσει τον οργανισμό από τις προσβολές της ουρικής αρθρίτιδας.

Βοηθάει στην πρόληψη της έλλειψης σιδήρου.

Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που έχει ποικίλες λειτουργίες στο σώμα. Είναι απαραίτητο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη μεταφορά του οξυγόνου σε όλο το σώμα.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της απορρόφησης του σιδήρου από τη διατροφή. Η  βιταμίνη C βοηθά στη μετατροπή του σιδήρου που απορροφάται σε μια μορφή του πιο εύκολη σε απορρόφηση.

Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση 100 mg βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση σιδήρου κατά 67%. Επομένως η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει αισθητά στη μείωση του κινδύνου αναιμίας σε άτομα με τάση έλλειψης σιδήρου.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ένας από τους κύριους λόγους για τος οποίους οι άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης C είναι η ενίσχυσή της ανοσίας τους, καθώς η βιταμίνη C εμπλέκεται σε πολλά μέρη του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Πρώτον, η βιταμίνη C βοηθά στην ενθάρρυνση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία του σώματος από λοιμώξεις.

Δεύτερον η βιταμίνη C βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Τα προστατεύει από βλάβες και από δυνητικά επιβλαβή μόρια όπως οι ελεύθερες ρίζες.

Τρίτον, η βιταμίνη C αποτελεί ουσιαστικό μέρος του αμυντικού συστήματος του δέρματος. Μεταφέρεται ενεργά στο δέρμα, όπου μπορεί να δράσει ως αντιοξειδωτικό. Ενισχύει το αμυντικό του σύστημα και βοηθά τις πληγές να επουλωθούν γρηγορότερα.

Ενίσχυση της μνήμης και της σκέψης.

Με τον όρο άνοια χαρακτηρίζεται μια κατάσταση κατά την οποία αναπτύσονται συμπτώματα κακής σκέψης και μνήμης. Είναι γνωστό ότι επηρεάζει πάνω απο 35 εκατομμύρια ανθρώπους και εμφανίζεται συνήθως σε ηλικιωμένους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το οξειδωτικό στρές και η φλεγμονές κοντά στον εγκέφαλο και τα νέυρα (κεντρικό νευρικό σύστημα) αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας.

Η βιταμίνη C αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα χαμηλάς επίπεδα αυτής φαίνεται να έχουν συνδεθεί άμεσα με την μειωμένη ικανότητα τον ανθρώπων να έχουν καλή σκέψη και να θυμούνται.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με άνοια περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα. Η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης C από τροφές ή συμπληρώματα έχει αποδειχθεί ότι έχει προστατευτική δράση στη σκέψη αλλά και στη μνήμη μας καθώς μεγαλώνουμε. Ωστόσο, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες σε ανθρώπους για να γίνει καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων των συμπληρωμάτων βιταμίνης C στην υγεία του νευρικού συστήματος.

Συμπερασματικά

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω η βιταμίνη C είναι συνδεδεμένη με πολλά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία μας. Αποτελεί μια απο τις σημαντικότερες βιταμίνες και γι’αυτό πρέπει να λαμβάνεται σε επαρκή ποσότητα.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης C είναι ένας εύκολος και απλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη της. Αν πιστεύετε ότι η διατροφή σας δεν περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα βιταμίνης C, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας για κάποιο συμπλήρωμα.