Πρόσφατη μελέτη ανέδειξε την σχέση μεταξύ των υψηλότερων επίπεδων βήτα-καροτίνης με τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου. Η συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνει δεδομένα από χρονικό διάστημα 31 ετών. Δημοσιεύτηκε στο Circulation Research στις 7 Δεκεμβρίου 2018 με εύρηματα του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου.
Η μελέτη περιλάμβανε 29.103 άντρες που συμμετείχαν στη δοκιμή πρόσληψης της άλφα-τοκοφερόλης, βήτα-καροτίνης. Το αντικείμενο της ήταν η συσχέτιση μεταξύ της χορήγησης βιταμινών Ε και της βήτα-καροτίνης και του κινδύνου για καρκίνο. Τα επίπεδα βήτα-καροτίνης, άλφα-τοκοφερόλης και βιταμίνης Α μετρήθηκαν σε δείγματα αποθηκευμένου αίματος που συλλέχθηκαν πριν από την έναρξη της δοκιμής. Τα δείγματα συλλέχθηκαν κατά την περίοδο 1985-1988. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν μέχρι τα τέλη του 2015. Στο διάστημα αυτό σημειώθηκαν 23.796 θάνατοι λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, αναπνευστικών ασθενειών, διαβήτη, τραυματισμών, ατυχημάτων και άλλων αιτιών.
Συμπεράσματα της έρευνας
Ο μειωμένος κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης σχετίζεται με την αύξηση στα επίπεδα βήτα-καροτίνης. Οι άνδρες των οποίων τα επίπεδα βήτα-καροτίνης ήταν στο υψηλότερο 20% του συνολικού δείγματος, εμφάνισαν 36% μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με τα άτομα των οποίων τα επίπεδα τους ήταν στο χαμηλότερο 20%. Ο ισχυρότερος προστατευτικός συσχετισμός παρατηρήθηκε για τη θνησιμότητα από τον διαβήτη. Οι άνδρες των οποίων τα επίπεδα βήτα-καροτίνης ήταν από τα υψηλότερα, είχαν 79% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από διαβήτη σε σύγκριση με εκείνα των οποίων τα επίπεδα ήταν μεταξύ των χαμηλότερων.
Οι συγγραφείς αναφέρουν: “Παρά τη προσοχή που δίνεται στις επιδράσεις της βήτα-καροτίνης στην ανθρώπινη υγεία, δεν υπάρχει άλλη συστηματική εξέταση της συσχέτισης μεταξύ των συγκεντρώσεων της στον ορό αίματος και τη θνησιμότητα. Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η μεγαλύτερη έρευνα για τη βιοχημική κατάσταση της βήτα-καροτίνης και της θνησιμότητας που παρατηρείται.”
Και συνεχίζουν: “Βρήκαμε σημαντικές αντίστροφες συσχετίσεις μεταξύ των συγκεντρώσεων του ορού βήτα-καροτίνης και όλων των αιτιών θνησιμότητας. Για το εάν η χορήγηση συμπληρωμάτων βήτα-καροτίνης θα μπορούσε να συσχετιστεί παρομοίως με χαμηλότερη θνησιμότητα απαιτούνται αποδείξεις από πρόσθετες ελεγχόμενες μελέτες”.