Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2019 στο Journal of the American College of Nutrition. Διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με την βελτίωση της αντοχής των αθλητών μετά από μόλις τέσσερις ημέρες. Η διατροφή χαρακτηρίζεται από μεγάλη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών, ελαιόλαδου και προϊόντων ολικής άλεσης. Καθώς και από μειωμένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, κορεσμένων λιπαρών και επεξεργεργασμένων σακχάρων.

Η μελέτη περιλάμβανε 11 άντρες και γυναίκες. Καθε συμμετέχων έτρεχε πέντε χιλιόμετρα σε διάδρομο μετά από κατανάλωση Μεσογειακής διατροφής για τέσσερις ημέρες. Στη συνέχεια γινόταν καταμέτρηση της ίδιας απόστασης μετά από τέσσερις ημέρες κατανάλωσης Δυτικής διατροφής. Η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη, νάτριο, επεξεργασμένα σάκχαρα και χαμηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά. Οι δυο δοκιμές διαχωρίστηκαν σε περιόδους 9 έως 16 ημερών.

Παρατηρήσεις σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση

Παρά τους ίδιους καρδιακούς ρυθμούς και την έντονη άσκηση. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν το πέρας των πέντε χιλιομέτρων κατά 6% ταχύτερα μετά την κατανάλωση της Μεσογειακής διατροφής σε σύγκριση με τη Δυτική διατροφή. Οι ερευνητές πρότειναν ότι οι αντιφλεγμονώδεις και οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις που σχετίζονται με τη Μεσογειακή διατροφή θα μπορούσαν να γίνουν μηχανισμοί που θα υποστηρίζουν την παρατηρούμενη βελτίωση της άσκησης.

“Πολλές μεμονωμένες θρεπτικές ουσίες στη Μεσογειακή διατροφή βελτιώνουν την απόδοση στην άσκηση άμεσα ή μέσα σε λίγες ημέρες”. Σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής Edward Weiss, PhD, που είναι καθηγητής διατροφής και διαιτητικής στο πανεπιστήμιο Saint Louis. “Επομένως, έχει νόημα ότι ένα ολοκληρωμένο διατροφικό μοτίβο το οποίο περιλαμβάνει αυτές τις θρεπτικές ουσίες βοηθάει στη άμεση βελτίωση της απόδοσης. Ωστόσο, αυτά τα οφέλη χάθηκαν το ίδιο γρήγορα κατά την μετάβαση σε Δυτική διατροφή. Υπογραμμίζοντας έτσι τη σημασία της μακροπρόθεσμης τήρησης της Μεσογειακής διατροφής.”

“Αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι μια δίαιτα που είναι γνωστό πως είναι καλή για την υγεία είναι επίσης καλή για την απόδοση στην άσκηση”. Πρόσθεσε. “ Όπως και ο γενικός πληθυσμός, οι αθλητές και άλλοι λάτρεις της άσκησης τρώνε συνήθως ανθυγιεινές διατροφές. Τώρα έχουν ένα πρόσθετο κίνητρο για να τρώνε υγιεινά.”