Υπερβολικό βάρος? Συνεχόμενο αίσθημα κούρασης; Μελαγχολία? Μπορεί να έχετε υποτονικό θυρεοειδή. Για να μιλήσουμε για τον υποθυρεοειδισμό και τον θυρεοειδή, είναι σημαντικό να καταλάβουμε επίσης την λειτουργία των επινεφρίδιων. Όταν κάποιο από αυτά τα δύο όργανα είναι εκτός ισορροπίας, συνήθως είναι και το άλλο.
Ο θυρεοειδής και ο επινεφριδικός αδένας σας είναι όργανα που ευθύνονται για την παραγωγή και απελευθέρωση ορμονών και συμμετέχουν στη ρύθμιση του βάρους, του μεταβολισμού, των επιπέδων ενέργειας ακόμη και της γονιμότητας. Λένε στο σώμα σας τι πρέπει να κάνει, πώς να λειτουργήσει και πώς να αναπτυχθεί.
Ο θυρεοειδής σας, ο οποίος βρίσκεται στη βάση του λαιμού σας, παράγει τις ορμόνες τριϊωδοθυρονίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4). Εκτός από τις λειτουργίες που μόλις αναφέρθηκαν, αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν επίσης τα μαλλιά σας, τη διάθεσή σας και πολλές άλλες ορμόνες (ειδικά εκείνες των επινεφριδίων σας). Η ύπαρξη εξαντλημένου ή υπολειτουργικού θυρεοειδούς συμβάλλει σε υπογονιμότητα, ενδομητρίωση, κύστεις ωοθηκών, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), κατάθλιψη και άγχος.
Τα επινεφρίδια σας – έχετε δύο, ένα επάνω από κάθε ένα από τα νεφρά σας – παράγουν τις ορμόνες του στρες, την αδρεναλίνη (που ονομάζεται επίσης επινεφρίνη και νορεπινεφρίνη) και την κορτιζόλη. Εκτός από τις βασικές λειτουργίες τους που αφορούν τη ρύθμιση και τον έλεγχο του βάρους και της γονιμότητας, αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν επίσης τα επίπεδα χρόνιου στρες, κόπωσης, άγχους και στειρότητας.
Στον κόσμο των ορμονών
Στον κόσμο των ορμονών, πραγματοποιείται μια σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ των επινεφριδίων, τα οποία εκκρίνουν κορτιζόλη ως αντίδραση στο στρες και τις θυρεοειδείς ορμόνες – όσο πιο μεγάλες είναι οι ορμονικές απαιτήσεις σε έναν αδένα, τόσο περισσότερο επιβαρύνεται ο άλλος αδένας. Όταν τα επινεφρίδια και ο θυρεοειδής δεν λειτουργούν σωστά, επηρεάζονται και όλες οι άλλες ορμόνες στο σώμα σας.
Συχνά παρατηρούνται προβλήματα με τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης σε γυναίκες που έχουν υποθυρεοειδισμό. Μάλιστα, μακροχρόνιο άγχος στο έντερο προκαλεί φλεγμονές και μπορεί επίσης να διαταράξει πολλές ορμόνες, αλλά κυρίως τον θυρεοειδή. Όταν το έντερο επιβαρύνεται από τα επινεφρίδια λόγω υπερβολικού άγχους, έλλειψης ύπνου, κακής διατροφής και ούτω καθεξής, διαταράσσει τον θυρεοειδή. Είναι όλα συνδεδεμένα. Ευτυχώς, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το σώμα σας να επανέλθει σε ισορροπία.
Θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς
Λοιπόν, πώς πρέπει να ξεκινήσετε; Ευτυχώς, πολλά από τα διορθωτικά μέτρα που θα βοηθήσουν τον θυρεοειδή σας έχουν ένα διαδοχικό αποτέλεσμα που θα βοηθήσει το υπόλοιπο σώμα σας να επανέλθει στην ισορροπία. Διαβάστε παρακάτω για τα τέσσερα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για τη βέλτιστη λειτουργία του θυρεοειδούς.
1. Πρόσληψη σιδήρου
Τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, τρώτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως βοδινό ή αρνί που τρέφονται με χόρτο. 120 γραμμάρια δύο φορές εβδομαδιαίως, είναι αρκετά για να λάβετε την συνιστώμενη δόση σε σίδηρο. Εάν δεν νιώθετε καλά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ή διαπιστώνετε ότι έχετε έλειψη σιδήρου, προσθέστε 15 χιλιόγραμμα (mg) στοιχειακού σιδήρου καθημερινά. Οι χηλικές μορφές σιδήρου φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα και είναι οι πιο ελαφριές για το πεπτικό σύστημα. Η πρόσληψη ικανών ποσοτήτων σιδήρου φαίνεται να κάνουν σημαντική διαφορά σε ασθενείς με υποτονικό θυρεοειδή!
2. Αυξήστε τα επίπεδα σελήνιου
Τα καρύδια Βραζιλίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε το απαραίτητο σελήνιο. Στοχεύετε να λαμβάνετε μια μερίδα 10 καρυδιών Βραζιλίας τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Το σελήνιο προστατεύει τον θυρεοειδή αδένα από δυσλειτουργία λόγω οξειδώσεων.
3. Μην ξεχνάτε το ιώδιο σας
Ελάχιστοι γνωρίζουν το πόσο απαραίτητο είναι το ιώδιο για τον οργανισμό. Χρησιμοποιήστε ιωδιούχο αλάτι ή ροζ αλάτι Ιμαλαΐων στις συνταγές σας ή προσθέστε ακόμα και φύκια στην διατροφή σας, τρεις φορές την εβδομάδα. Το ιώδιο είναι ένα στοιχείο που απαιτείται για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς σας.
4. Δημιουργείστε ικανά επίπεδα μαγνησίου
Δεν μπορεί να μην τονιστεί αρκετά η σημασία αυτού του σούπερ μικροθρεπτικού συστατικού. Το μαγνήσιο είναι ένας βασικός συμπαράγοντας στην ρύθμιση των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών. Τα τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο περιλαμβάνουν σκούρα πράσινα φύλλα ή μπορείτε να προσθέσετε 200 με 400 χιλιοστόγραμμα (mg) μαγνησίου κάθε βράδυ στην διατροφή σας.
Το μαγνήσιο βοηθά επίσης στον ύπνο και χαλαρώνει από το άγχος. Αν έχετε υποτονικό θυρεοειδή, πρέπει σίγουρα να διασφαλίσετε ότι παίρνετε τη σωστή ποσότητα αυτού του θρεπτικού συστατικού. Είναι ουσιαστικό να ελέγξετε ότι δεν υποφέρετε από τα 7 βασικά συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου.