Το παρθένο ελαιόλαδο είναι γνωστό για τα οφέλη στην υγεία. Τα οφέλη αυτά συμπεριλαμβάνουν την ικανότητα να προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις και από γνωστικές διαταραχές.

Σημαντική έρευνα δείχνει συγκεκριμένα ευεργετήματα για τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε γερασμένα ποντίκια. Η έρευνα διεξήχθη από την ιατρική σχολή Lewis Katz του Πανεπιστήμιο Temple. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν το Νοεμβρίου 2019 στο ιατρικό περιοδικό Aging Cell.

Τα ποντίκια της μελέτης είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να αναπτύξουν ελαττωματικές πρωτεΐνες Τ (tau proteins) στον εγκέφαλο. Πιο συγκεκριμένα, στα ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά για να αναπτύξουν τις αποθέσεις αμύλου που χαρακτηρίζουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι πρωτεΐνες Τ εμποδίζουν την επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αξιολογήθηκαν οι επιπτώσεις του ελαιόλαδου στα ποντίκια αυτά και βρέθηκαν θετικά ευρήματα από την διατροφή τους με παρθένο ελαιόλαδο.

Αρχίζοντας από την ηλικία των έξι μηνών, τα ποντίκια έλαβαν τροφή με ή χωρίς έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μέχρι την ηλικία του ενός έτους. Στο τέλος της μελέτης, τα ποντίκια που έλαβαν ελαιόλαδο έδειξαν καλύτερη μνήμη και γνώση σε σύγκριση με τα άλλα, καθώς και μείωση κατά 60% των επιβλαβών καταθέσεων Τ. Επιπλέον, οι συνάψεις των επεξεργασμένων ζώων, οι οποίες είναι οι συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα.

Η σημασία του παρθένου ελαιόλαδου

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί μέρος της ανθρώπινης διατροφής για πολύ καιρό και έχει πολλά οφέλη για την υγεία, για λόγους που δεν κατανοούμε ακόμη πλήρως”, σχολίασε ο ανώτερος ερευνητής Domenico Praticò, MD, ο οποίος είναι καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Αλτσχάιμερ στη Σχολή Ιατρικής της Louis Katz. “Η συνειδητοποίηση ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από διάφορες μορφές άνοιας μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τους μηχανισμούς μέσω των οποίων ενεργεί για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου”.

“Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να μάθουμε αν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να αντιστρέψει την καταστροφή των πρωτεϊνών Τ. Και αν τελικά μπορεί να θεραπεύσει την έλλειψη τους σε γηραιότερα ποντίκια”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στις σχετικές ερευνητικές δραστηριότητες.