Fit Woman at the Beach Jumping

Έχετε ποτέ βρεθεί σε παρέα που η συζήτηση στρέφεται γύρω από τις δίαιτες και την απώλεια σωματικού βάρους; Έχετε ακούσει τις γνώμες σχετικά με το ποιά είναι η καλύτερη δίαιτα και γιατί; Για το πόσο τέλεια είναι π.χ. η δίαιτα πράσινου τσαγιού και το πόσα κιλά μπορείς να χάσεις εάν την ακολουθήσεις; Αλήθεια, πόσες φορές έχετε ακούσει την ιστορία όπου κάποιος φίλος ή φίλη έχασε δέκα κιλά μέσα σε λίγες εβδομάδες;

Δεν αμφιβάλει κάνεις ότι οι ιστορίες αυτές μπορεί να ανταποκρίνονται λίγο ή πολύ στην πραγματικότητα. Το κοινό σημείο ωστόσο κάθε τέτοιας ιστορίας είναι το γεγονός πως όλοι εξακολουθούν να μιλούν για την ανάγκη να την επαναλάβουν και πάλι. Και εκεί βρίσκεται το λάθος στην αντιμετώπιση του ελέγχου του σωματικού βάρους.

Έχει κανείς αναρωτηθεί το λόγο που κάποιοι άνθρωποι έχουν για πολύ μεγάλα διαστήματα (10, 15 ή και 25 χρόνια) το περίπου το ίδιο σωματικό βάρος (συν πλην 3-5 κιλά); Η πρώτη σκέψη πάντα είναι πως ένας τέτοιος άνθρωπος είναι απλά ένα «τέρας» της φύσης που μπορεί να καταναλώσει ό,τι θέλει χωρίς να επηρεάζει το σωματικό του βάρος. Η αλήθεια στην πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική.

Σχεδόν όλοι οφείλουν να είναι προσεκτικοί σε ό,τι τρώνε, ειδάλλως η αύξηση του βάρους τους θα καταστεί αδυσώπητη πραγματικότητα. Ειδικά σε μια εδραιωμένη κοινωνική κουλτούρα που μας ωθεί επί της ουσίας να είμαστε υπέρβαροι, η διατήρηση σταθερού επιπέδου σωματικού βάρους είναι πλέον ένας διαρκής αγώνας.

Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός διατροφολόγος για να καταφέρει να επιτύχει την διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην τρόπο ζωής ενός ατόμου μπορούν να επιτελέσουν «θαύματα». Τι μπορείτε να κάνετε; Ορίστε μια λίστα:

Όχι στην δίαιτα

Μην κάνετε δίαιτα. Σχεδόν ποτέ. Ακόμη και όταν έχετε βάλει κιλά κατά τη διάρκεια π.χ. των διακοπών. Πόσες φορές έχετε ζήσει ή έχετε ακούσει για την υπερβολικά γρήγορη μείωση βάρους που δίνει την θέση της στο διαρκές αίσθημα πείνας και την γνώση ότι έρχεται μια αναπόφευκτη αύξηση του βάρους. Δεν θα πρέπει να σας φοβίζει η αύξηση του βάρους (εφόσον βέβαια είναι σε λογικά πλαίσια) αλλά ο εγκλωβισμός σε έναν φαύλο κύκλο δίαιτας, ανάκτησης βάρους, δίαιτας, ανάκτησης βάρους κ.ο.κ.

Άσκηση για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

Ασκηθείτε αλλά μην το χρησιμοποιείται για να επηρεάσετε το σωματικό σας βάρος. H άσκηση είναι καλή μακροπρόθεσμα γιατί επιταχύνει τον μεταβολισμό και μειώνει ταυτόχρονα και το αίσθημα της πείνας. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί το βάρος σας είναι μέσω της σωστής διατροφής. Η άσκηση πρέπει να είναι μια συνήθεια που να αποσκοπεί στην βελτίωση της ζωή σας. Βοηθάει στην διατήρηση της σωματικής σας κατάστασης, αλλά πρέπει να δώσετε προσοχή ώστε ο στόχος πρέπει να είναι μακροπρόθεσμος, με ορίζοντα ετών και όχι εβδομάδων ή μηνών.

Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή

Εστιάστε στη βασική διατροφή σας, η οποία πρέπει να είναι η καθημερινή σας κανονική διατροφή. Εάν έχετε μια καλή διατροφική βάση, υπάρχει χώρος για κατανάλωση μπισκότων ή σοκολάτας σε μια εκδήλωση, ή απλά ως λιχουδιά. Κατά κανόνα, μην κρατάτε ανεπιθύμητη τροφή στο σπίτι σας. Ποια οφείλει να είναι η διατροφική σας βάση; Φρούτα και λαχανικά φυσικά. Δεν σημαίνει ότι πάντα απολαμβάνεται τα φρούτα και λαχανικά, αλλά όσο περισσότερο τα καταναλώνετε, τόσο περισσότερο θα τα εκτιμήσετε. Δοκιμάστε διάφορες συνταγές. Π.χ. μπορεί να βρείτε την λύση με ανάμειξη φρούτων και λαχανικών στο μπλέντερ για την δημιουργία ροφημάτων πλούσιων σε ίνες.

Εισάγετε τους ξηρούς καρπούς στην διατροφή σας. Για το δείπνο, μπορείτε να τρώτε κοτόπουλο 3-4 φορές την εβδομάδα και χορτοφαγικά γεύματα τα υπόλοιπα βράδια. Ελαχιστοποιήστε το κόκκινο κρέας και ειδικά το χοιρινό. Όσον αφορά το πρόχειρο φαγητό, κρατήστε το για γιορτές και αργίες.

Φρένο στο φαγητό έξω

Μην τρώτε έξω συχνά. Πρέπει να αντιληφθείτε πως δεν μπορεί κάποιος να διατηρήσει ή να πετύχει την απώλεια σωματικού βάρους με το να τρώει έξω σε καθημερινή βάση. Οι μερίδες συνήθως είναι μεγάλες και το θερμιδικό τους φορτίο τεράστιο. Μπορεί να είναι δύσκολο να το αποφύγετε λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής όπου όλοι είναι πολυάσχολοι. Ωστόσο, είναι σημαντικό για τη υγεία σας να μάθετε πως να σχεδιάζετε και να μαγειρεύετε καλό, υγιεινό φαγητό στο σπίτι. Μπορεί να μην σας αρέσει τόσο μα μαγειρεύετε, αλλά μπορείτε να μάθετε να σας αρέσει περισσότερο. Να το κάνετε για την υγεία σας.

Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο

Μην πίνετε πολύ αλκοόλ. Είναι γενική παρατήρηση πως η συχνή κατανάλωση δεν βοηθάει στην διατήρηση ή την απώλεια σωματικού βάρους. Όταν πιείτε, μείνετε στο ένα, ίσως δύο ποτά, αλλά ποτέ περισσότερα. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, να σας αποτρέψει από το κοιμηθείτε καλά ή/και να αυξήσει την όρεξή σας. Εάν πίνετε συχνά, ένα διάλειμμα από το ποτό, ίσως σας επιτρέψει να χάσετε λίγα κιλά και το σημαντικότερο να βελτιώσετε συνολικά την υγεία σας.

Εστιάστε στην ευτυχία σας

Προσπαθήστε να είστε χαλαροί και άνετοι με το βάρος σας. Για παράδειγμα, μην ζυγίζεστε πολύ. Ίσως μία ή δύο φορές το τρίμηνο. Προσπαθήστε να μην επικεντρώνεστε στους αριθμούς επειδή δημιουργούν εμμονές στο μυαλό σας, πράγμα μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλετε. Αντ ‘ αυτού, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να σας νιώσετε ευτυχισμένοι. Συνδέστε την ευτυχία σας όχι με το σωματικός σας βάρος αλλά με το να κάνετε πράγματα που αγαπάτε. Επιπλέον, αν επικεντρωθείτε στα χόμπι σας, πιθανώς θα σκέφτεστε το φαγητό λιγότερο και, να μην χρειάζεται να δίνετε τόσο μεγάλη εσωτερική μάχη.

Η ισορροπημένη διατροφή είναι μια διαδικασία

Εάν μια μέρα φάτε πάρα πολύ ή καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα «κακής» τροφής, προχωρήστε και μην ανησυχείτε γι’ αυτό. Η τήρηση μιας σωστής και καλής διατροφής είναι μια διαδικασία, όχι μια απόφαση, γι’ αυτό απλά προσπαθήστε να βελτιωθείτε την επόμενη φορά. Κάθε μέρα είναι μια νέα μέρα.

Ας είμαστε σαφείς, δεν μπορούν όλοι να κάνουν το ίδιο πράγμα. Όλοι έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες και τρόπους ζωής. Επίσης όλοι έχουμε διαφορετικούς τύπους σώματος, διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, όλα όμορφα με τον δικό τους τρόπο. Δεν σημαίνει ότι οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να δουλέψουν για όλους αλλά ίσως ενθαρρύνει κάποιους να βρουν τη δική τους ευτυχία αλλά και επιτυχία σχετικά με το σωματικό βάρος χωρίς αυτές τις τρομερές δίαιτες που κυκλοφορούν.