Με το να διατηρεί κάποιος πέντε υγιεινές συνήθειες όπως η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος, στη μεσήλικη ηλικία μπορεί να αυξήσουν τα έτη χωρίς διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έγινε από το Harvad Τ.Η. Chan Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο BMJ (British Medical Journal). Πρόκειται για μια συνέχεια και επέκταση μια μελέτης του 2018, η οποία διαπίστωσε ότι ακολουθώντας αυτές τις υγιεινές συνήθειες αυξήθηκε το συνολικό προσδόκιμο ζωής.

“Οι προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι με το να ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής βελτιώνεται το συνολικό προσδόκιμο ζωής και μειώνεται ο κίνδυνος χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος, αλλά λίγες μελέτες εξέτασαν τις επιδράσεις των παραγόντων του τρόπου ζωής στο προσδόκιμο ζωής χωρίς αυτές τις ασθένεις”, δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Yanping Li, ανώτερη ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής.

“Αυτή η μελέτη παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να παραταθούν ουσιαστικά τα χρόνια τα οποία ένα άτομο ζει απαλλαγμένο από ασθένειες.”

Στοιχεία ερευνητών σε άντρες και γυναίκες

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 34 ετών από 73.196 γυνάικες και στοιχεία 28 ετών απο 38.366 άνδρες που συμμετείχαν, αντίστοιχα, στη μελέτη υγείας των νοσηλευτών και στη μελέτη υγείας επαγγελματιών παρακολούθησης. Η υγιεινή διατροφή ορίστηκε ως υψηλής βαθμολογίας στον δείκτη εναλλακτικής υγιεινής διατροφής, η τακτική άσκηση ως τουλάχιστον 30 λεπτών ημερησίως μέτριας ή έντονης δραστηριότητας, το υγιές βάρος ώς δείκτης μάζας σώματος 18.5-24.9 kg / m2 και η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ ως μέχρι μια μερίδα ημερησίως για τις γυναίκες και μέχρι δύο για τους άνδρες.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν τέσσερις ή πέντε απο τις υγιεινές συνήθειες στην ηλικία των 50 ετών ζούσαν κατά μέσο όρο 34.4 χρόνια χωρίς διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, σε σύγκριση με τα 23.7 υγιή χρόνια μεταξύ των γυναικών που δεν διατηρούσαν καμία απο αυτές τις υγιεινές συνήθειες. Οι άνδρες που διατηρούσαν τέσσερις ή πέντε υγιείς συνήθειες στην ηλικία των 50 ετών ζούσαν 31.1 χρόνια χωρίς χρόνιες παθήσεις, σε σύγκριση με τα 23.5 χρόνια μεταξύ ανδρών που δεν διατηρούσαν καμία. Οι άνδρες που ήταν καπνιστές, και οι άνδρες και γυναίκες με παχυσαρκία είχαν το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής χωρίς ασθένεια.

Συμπέρασμα

Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό κόστος της θεραπείας χρόνιων παθήσεων, οι δημόσιες πολιτικές για την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, βελτιώνοντας τη διατροφή και το φυσικό περιβάλλον θα βοηθουσαν στη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Frank Hu, Fredrick J. Stare καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας και πρόεδρος, του Τμήματος Διατροφής.