Με το να διατηρεί κάποιος πέντε υγιεινές συνήθειες, όπως η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος στη μεσήλικη ηλικία, μπορεί να αυξήσει τα έτη χωρίς διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έγινε από το Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο British Medical Journal (BMJ) και πρόκειται για μια συνέχεια και επέκταση μιας μελέτης του 2018. Ο στόχος ήταν να εξεταστεί πώς ένας υγιής τρόπος ζωής συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής ατόμων χωρίς σημαντικές χρόνιες παθήσεις. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ακολουθώντας αυτές τις υγιεινές συνήθειες αυξήθηκε το συνολικό προσδόκιμο ζωής.
Η βασική συγγραφέας Yanping Li, ανώτερη ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής αναφέρει: “Οι προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι με το να ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής βελτιώνεται το συνολικό προσδόκιμο ζωής. Ταυτόχρονα μειώνεται ο κίνδυνος χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Ωστόσο λίγες μελέτες εξέτασαν τις επιδράσεις των παραγόντων του τρόπου ζωής στο προσδόκιμο ζωής χωρίς αυτές τις ασθενείς.”.
“Αυτή η μελέτη παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να παραταθούν ουσιαστικά τα χρόνια τα οποία ένα άτομο ζει απαλλαγμένο από ασθένειες.”
Στοιχεία ερευνητών σε άντρες και γυναίκες
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα 34 ετών από 73.196 γυναίκες και δεδομένα 28 ετών από 38.366 άνδρες. Η υγιεινή διατροφή ορίστηκε ως υψηλή βαθμολογία (high score) στον Δείκτη Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής (Alternate Healthy Eating Index). Η τακτική άσκηση ορίστηκε ως η τουλάχιστον 30λεπτη ημερησία μέτρια ή έντονη δραστηριότητα. Το υγιές βάρος ορίστηκε ως ο δείκτης μάζας σώματος μεταξύ 18.5 και 24.9 kg/m2. Η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ ορίστηκε ως η κατανάλωση μέχρι μια μερίδα* αλκοόλ ημερησίως για τις γυναίκες. Για τους άνδρες, ορίστηκε ως η κατανάλωση μέχρι δύο μερίδες αλκοόλ ημερησίως.
Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν τέσσερις ή πέντε απο τις υγιεινές συνήθειες στην ηλικία των 50 ετών ζούσαν κατά μέσο όρο 34.4 χρόνια χωρίς διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, σε σύγκριση με τα 23.7 υγιή χρόνια μεταξύ των γυναικών που δεν διατηρούσαν καμία από αυτές τις υγιεινές συνήθειες. Οι άνδρες που διατηρούσαν τέσσερις ή πέντε υγιείς συνήθειες στην ηλικία των 50 ετών ζούσαν 31.1 χρόνια χωρίς χρόνιες παθήσεις, σε σύγκριση με τα 23.5 χρόνια μεταξύ των ανδρών που δεν διατηρούσαν καμία. Οι άνδρες που ήταν καπνιστές είχαν το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των ατόμων χωρίς κάποια διαγνωσμένη ασθένεια ή πάθηση. Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής παρατηρήθηκε και στα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου, με διαγνωσμένη παχυσαρκία.
Συμπέρασμα
“Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό κόστος της θεραπείας χρόνιων παθήσεων, οι δημόσιες πολιτικές για την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, βελτιώνοντας τη διατροφή και τη φυσική κατάσταση, θα βοηθούσαν στη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης και κυρίως στη βελτίωση της ποιότητας ζωής”, δήλωσε ο βασικός ερευνητής Frank Hu, Fredrick J. Stare καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας, και πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής.
Συγκεκριμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μας επηρεάζουν τόσο το συνολικό προσδόκιμο ζωής όσο και τη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την σωματική δραστηριότητα, την χρήση οινοπνεύματος, το σωματικό βάρος και την ποιότητα της διατροφής. Η προσήλωση σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για τους μεσήλικες συνδέεται με ένα μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στα άτομα χωρίς σημαντικές χρόνιες παθήσεις.
* Στις Η.Π.Α. η μερίδα αλκοόλ ισοδυναμεί με περίπου 350ml μπύρας με ποσοστό αλκοόλ 5%. Ή αντίστοιχα με 150ml κρασιού 12 βαθμών (12% αλκοόλ).